Η Σαντορίνη στην Ταϊλάνδη   

Μικρές κάτασπρες αυλές γεμάτες λουλούδια, πλακόστρωτα σοκάκια με ασβεστωμένους αρμούς, το μπλε της βαθιάς θάλασσας στα παράθυρα και τις σκάλες. Ομορφη που είναι η Ταϊλάνδη! Κι όμως είναι αλήθεια. Βρισκόμαστε στη μακρινή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, εκεί όπου η αγάπη για τη χώρα μας εκτός από τις φωτογραφίες και τις αφηγήσεις των επισκεπτών, αποτυπώνεται και στο δομημένο περιβάλλον.

Στις 5 Μαΐου πρόκειται να εγκαινιαστεί στην τουριστική πόλη Τσα Αμ της Ταϊλάνδης, το Santorini Park, ένα γιγάντιο εμπορικό πάρκο ψυχαγωγίας το οποίο αποτελεί μια... μικρογραφία της «δικής μας» Σαντορίνης.

Αρωμα Αιγαίου

Στα 60 στρέμματα που καταλαμβάνει, το Santorini Park «αναπτύσσει» μια μικρή Θήρα, με κυκλαδίτικα σπιτάκια σε λευκό και γαλάζιο, φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια και «εκρήξεις» χρώματος από αναρριχώμενες βουκαμβίλιες.
Και βέβαια ο εμπνευστής του πάρκου δεν σταμάτησε εκεί, αλλά εξάντλησε όλα τα στερεότυπα για τη χώρα μας προσθέτοντας εδώ κι εκεί «πινελιές» από αρχαιοελληνικά αγάλματα και αγάλματα ποπ αρτ, μέχρι τεχνητούς καταρράκτες και γιγάντια σιντριβάνια. Εως και ένα καμπαναριό έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του Santorini Park!

Και τίποτα βεβαίως από τα παραπάνω δεν είναι τυχαίο αφού το πάρκο έχει κατασκευαστεί με γνώμονα την αγάπη των Ασιατών για τη φωτογραφία. Κάθε γωνιά αποτελεί και ένα ιδανικό κάδρο για αλλεπάλληλα κλικ της φωτογραφικής μηχανής.Φυσικά, παρά το ειδυλλιακό περιβάλλον, πρόκειται για έναν ναό της κατανάλωσης.

Το πάρκο συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες φίρμες ρούχων, υποδημάτων, αξεσουάρ, τέχνης και πολλών άλλων ειδών σε περισσότερα από 140 καταστήματα, αλλά και χώρους αναψυχής και διασκέδασης για όλη την οικογένεια.Εκτός από δεκάδες εστιατόρια, καφέ και ζαχαροπλαστεία, το Santorini Park διαθέτει και έναν τεράστιο Μύλο ύψους 40 μέτρων, αλλά και ένα ιταλικού τύπου καρουσέλ. Το Santorini Park «αγκαλιάζει» ένας δακτύλιος πρασίνου.Πρόκειται για ένα έργο της Pena Group, μιας εταιρείας που έχει ηγετικό ρόλο στη νοτιοανατολική Ασία στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων.Το συγκεκριμένο πάρκο κόστισε περισσότερα από 12,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργασίες κατασκευής του διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια. Οι πρώτοι Ταϊλανδοί πάντως, από την πρωτεύουσα Μπανγκόκ, άρχισαν ήδη από τις 24 Μαρτίου να το επισκέπτονται.Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των αρχών της Ταϊλάνδης ή της κατασκευάστριας εταιρείας με τις τοπικές αρχές της Σαντορίνης.Οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή του νησιού ενημερώθηκαν για τη «μικρή Σαντορίνη» της Ταϊλάνδης, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, μέσω των δημοσιευμάτων του Τύπου. Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τον αντίκτυπο του έργου στο νησί. Από τη μία πλευρά, πολλοί υποστηρίζουν ότι το Santorini Park, αν και βρίσκεται τόσο μακριά, θα ενισχύσει περαιτέρω τον τουρισμό του ελληνικού νησιού μέσω της διαφήμισης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αυτοί που εκτιμούν ότι η Σαντορίνη ίσως βγει χαμένη από την εξέλιξη.

«Μοντέλο»
Τον ίδιο «διχασμό» αισθάνεται και ο ίδιος ο δήμαρχος Θήρας κ. Νικόλαος Ζώρζος. «Ναι, το όνομα της Σαντορίνης θα ακουστεί στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά το όλο θέμα της αισθητικής είναι σοβαρό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «γενικά διατηρώ πάντα μια επιφύλαξη για οτιδήποτε δεν είναι αυθεντικό, αλλά αντίγραφο, οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα ήθελα να δω το αποτέλεσμα πριν εκφράσω σαφή άποψη. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η επιλογή της Σαντορίνης ως “μοντέλου” δείχνει μια προτίμηση και μια αγάπη προς το νησί μας και τη χώρα μας που μόνο καλοδεχούμενη είναι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

 

Πηγή: http://www.kykladesnews.gr/
VideoScroll to top