Επίσκεψη στην Θηρασιά   

Η Θηρασιά είναι ένα πανέμορφο νησί που μαζί με το Ασπρονήσι και βέβαια την Σαντορίνη αποτελούσαν την αρχαία Στρογγύλη. Αποκόπηκε από την Σαντορίνη με τον σεισμό του 1650 πχ. όμως οι παραδώσεις τα ήθη και τα έθιμα γενικά οι κουλτούρα των κατοίκων των δύο νησιών είναι τα ίδια. Το 9 τ. χιλ. νησί οφείλει το ονομασία του από την κόρη του Σπαρτιάτη αρχηγού Θήρα που κατοίκισε το νησί μετά την καταστροφική.

Οι οικισμοί του νησιού είναι ο Μανωλάς η πρωτεύουσα του νησιού, η Ρίβα το νέο λιμάνι ου νησιού, ο Ποταμός και οι ακατοίκητοι πια οικισμοί της Αγριλιάς και του Κέρα. Ο Κόρφος είναι το παλαιό λιμάνι του χωριού κάτω από τον Μανωλά που βρίσκεται πάνω από το φρύδι της καλντέρας. Το νησί έχει πολύ λίγους κατοίκους πια μόλις 300.

Αξίζει να επισκεφτείτε την ανέγγιχτη από τον τουρισμό Θηρασιά. Πάρτε την λάντζα από την Οία και περάστε απέναντι στην Ρίβα ή επιλέξτε να πάρετε το καΐκι από τον Μέσα Γιαλό της Σαντορίνης για τον Κόρφο. Η ανέπαφή θηραϊκή ομορφιά θα σας σαγηνεύσει με τα μικρά ασβεστωμένα σπιτάκια και τις πολύχρωμες αυλές τους, τα "ριμάδια" τα δρομάκια που υπάρχουν σε όλο το νησί στα οποία θα συναντήσετε από κοντά το υπέροχο φυσικό περιβάλλον με την χαμηλή βλάστηση και την άγρια ομορφιά με την μαύρη γη που δημιουργήθηκε από το ηφαίστειο και τις ερημικές παραλίες με τα κρυστάλλινα γαλανά νερά. Στην Θηρασιά θα ξεφύγετε από την αστική μονοτονία την τουριστική ανάπτυξη και θα ζήσετε έστω και για λίγο ένα σκηνικό ηρεμία και απόλυτης γαλήνης.

Η άφιξη στην Ρίβα αμέσως θα σας κατατοπίσει για το τη θα συναντήσετε στην Θηρασιά. Αξίζει να δείτε την υπέροχη Μαύρη παραλία αλλά και το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται σε ένα ύψωμα έξω από τον οικισμό. Από αυτό το εκκλησάκι λέγεται πως η Σαντορίνη πήρε το όνομα της λόγο της Λατινικής ονομασίας του (Santa Irini).

Η πρωτεύουσα του νησιού Μανωλάς είναι στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας με υπέροχη θέα προς την καλντέρα της Σαντορίνης. Εδώ μπορείτε να βρείτε καταλύματα που θα σας φιλοξενήσουν για περισσότερες μέρες στη Θηρασιά. Τα μικρά σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, οι ανεμόμυλοι, τα παραδοσιακά μαγαζάκια, τα στενά καλντερίμια συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα από το παρελθόν. Επιλέξτε να κατεβείτε τα 270 πλακόστρωτα σκαλοπάτια προς τον Κόρφο το παλαιό λιμάνι είτε με τα πόδια είτε με τα γαϊδουράκια θαυμάστε την υπέροχη θέα του ηφαιστείου και γευματίστε στις παραθαλάσσιες ταβέρνες παραδοσιακούς μεζέδες. Εκτός από τα θαλασσινά δοκιμάστε την "παντρεμένη" φάβα με θυμάρι, θρίμπα και κάπαρη και το γλυκό του κουταλιού "συκαμνόγλυκο" από μαύρα μούρα.

Αν θέλετε να γυρίσετε τον χρόνο ακόμα πιο πίσω επισκεφτείτε και το χωριό Ποταμό που βρίσκεται σε μια ρεματιά στο κέντρο του νησιού. Τα υπόσκαφτα σπίτια και τα υπέροχα χρώματα από τους κήπους δίνουν μια αυθεντική αίσθηση ενός αιγαιοπελαγίτικου οικισμού μακριά από τις τουριστικές υποδομές. Επισκεφτείτε τα εκκλησάκια του Αγίου Δημητρίου και της Παναγιάς της Γιάτρισας.
Αν ο χρόνος και η διάθεσή σας το επιτρέπουν οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί Αγριλιάς και Κέρας σας περιμένουν. Στο πρώτο θα δείτε υπόσκαφτα σπίτια και την εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων του 1887, ενώ στον δεύτερο που έχει εγκαταλειφθεί για πάνω από 40 χρόνια θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από διαφορετική μεριά την Παλαιά και Νέα Καμένη.

Αν μπορέσετε και συνδυάσετε την επίσκεψη σας στο νησί με κάποιο από τα πανηγύρια θα είστε πολύ τυχεροί. Το σημαντικότερο πανηγύρι είναι αυτό της Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου στην Κέρα, ενώ επίσης συναρπαστικά είναι αυτά στις 24 Ιουνίου του Αγίου Ιωάννου στο Μανωλά, στις 5 Μαΐου της Αγίας Ειρήνης στη Ρίβα, στις 21 Μαϊου του πολιούχου της Χώρας (Μανωλά) Αγίου Κωνσταντίνου, στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία στην Κέρα, στις 21 Σεπτεμβρίου της Παναγιάς της Γιάτρισας στον Ποταμό και στις 21 Νοεμβρίου της Παναγίας των Εισοδίων στην Αγριλιά.

Μετά το διάλειμμα στην ηρεμία και στην απλότητα της Θηρασιάς, επιστροφή στην κοσμοπολίτικη Σαντορίνη....
Scroll to top