Αρχαιολογική Περιοχή Αρχαίας Θήρας   

Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος σε μία περιοχή που κατοικούνταν για περισσότερα από 1.000 χρόνια και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, σε ένα βράχο με υψόμετρο 369 του Μέσα Βουνού, ανάμεσα στους σημερινούς οικισμούς Περίσσα και Καμάρι. Η θέση του οικισμού είναι στρατηγικής σημασίας πράγμα που διαπιστώθηκε και από τους Λακεδαιμόνιους αποίκους στις αρχές του 8ου πχ αιώνα. Ο αρχηγός των αποίκων ήταν ο Θήρας από στον οποίο οφείλεται και το σημερινό επίσημο όνομα του νησιού.

Για πάρα πολλά χρόνια ο οικισμός, η πόλη-κράτος της Θήρας, ήταν το μοναδικό αστικό κέντρο του νησιού ενώ πολύ αργότερα δημιουργήθηκαν άλλοι έξι μικρότεροι οικισμοί. Στα Βυζαντινά χρόνια κυρίως χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους των γύρω περιοχών ως καταφύγιο από της επιδρομές των πειρατών. Αυτή η πολύχρονη ανοικοδόμηση στο αρχαιολογικό χώρο έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των παλαιότερων οικημάτων για την ανέγερση νέων και έτσι σήμερα, τα εναπομείναντα ευρήματα είναι από την ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Πολλά από τα ευρήματα της περιοχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών.

Επιγραμματικά πρέπει να αναφερθεί πως στους ναούς, στα ιερά, στα δημόσια κτίρια, στις κατοικίες κλπ επικρατεί λιτή αρχιτεκτονική, πράγμα αναμενόμενο λόγω των γενικότερων ιδεολογικών απόψεων των πρώτων αποίκων. Ο επισκέπτης πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί την οργάνωση της πόλης και τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της.
Τα κυριότερα μνημεία προς επίσκεψη του χώρου είναι:

- Η Αγορά που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στην πόλη.
- Η Βασιλική στοά με αγάλματα της οικογένειας του Καίσαρα.
- Το Ιερό της Αρτέμιδος.
- Ο Ναός του Διονύσου δωρικού ρυθμού.
- Το Θέατρο.
- Το Γυμνάσιο των Νέων.
- Η Αγορά των Θεών με δεσπόζον το Ιερό του Κάρνειου Απόλλωνα.
- Τα Νεκροταφεία


Ώρες λειτουργίας
Τρίτη - Κυριακή, 8.30 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Scroll to top