Φηρά   

Στη δυτική πλευρά πάνω στην καλδέρα (260 μ. ύψος) δεσπόζει η πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά, που κατά μία εκδοχή πήρε το όνομά της από την Πυρά. Τα στενοσόκακα καλντερίμια και τα κάτασπρα σπίτια με τη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική εντυπωσιάζουν και τον πιο συγκρατημένο επισκέπτη. Τα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού βρίσκονται στην πρωτεύουσά του με πολλαπλές υποδομές για κάθε βαλάντιο. Τα Φηρά λειτουργούν ως κέντρο για τις εκδρομές αφού εκεί είναι η καρδιά των συγκοινωνιών. Από εκεί ξεκινούν και καταλήγουν όλα τα δρομολόγια των Κτελ για τις παραλίες, τα μουσεία, τις εκκλησίες και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Αξίζει να επισκεφτείτε δύο σημαντικές εκκλησίες του νησιού, την Ορθόδοξη και την Καθολική Μητρόπολη, καθώς επίσης το Αρχαιολογικό μουσείο και το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα έχει το παλαιό γραφικό λιμάνι της Σαντορίνης, ο Γιαλός, από τον οποίο σήμερα ξεκινούν τα καραβάκια για τη Θηρασιά (κοντινό νησάκι στα βορειοδυτικά από την Σαντορίνη), και τα ηφαιστειακά νησιά της Παλαιάς και Νέας Καμένης.

Η πρόσβαση στο Γιαλό είναι δύσκολη και γίνεται είτε με τα πόδια από τα σκαλάκια, είτε παραδοσιακά με το γαϊδουράκι, είτε τέλος με το τελεφερίκ που είναι μια ξεχωριστή εμπειρία  λόγω της ανείπωτης θέας. Στα Φηρά υπάρχουν ποικίλοι τρόποι διασκέδασης για κάθε γούστο όπως εντυπωσιακά μπαράκια, clubs για ξέφρενη διασκέδαση, κοσμοπολίτικα καφέ, ταβέρνες κλπ. Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι η μοναδική θέα προς την καλδέρα που είναι και το σήμα κατατεθέν του νησιού.


Photos
Scroll to top